Afryka

strefa słońca

  • Strona główna

Kraje Afryki

  • Egipt
  • Kenia
  • Maroko
  • Mauritius
  • RPA
  • Seszele
  • Tanzania
  • Tunezja

Tunezja tematy:

  • Tunezja – informacje turystyczne
  • Warunki naturalne
  • Parki Narodowe w Tunezji
  • W stolicy Tunezji – Tunisie
  • Starożytna Kartagina
  • Świat ukryty w ruinach
  • Twierdza Al-Kaf
  • Hammamet – wypoczynkowe centrum Tunezji
  • Kairuan – konserwatywne miasto islamu
  • W Mahdiji czas płynie wolno
  • Księżycowa Matmata
  • Monastir – miasto Habiba Bourguiby
  • Medyna w Safakisie
  • Wakacje w Susie
  • Wyspa Dżerba
  • W tunezyjskiej kuchni

W tunezyjskiej kuchni

Na kuchnię tunezyjską wpłynęła zarówno historia, jak i położenie kraju. W potrawach przeplatają się elementy kuchni tureckiej, arabskiej i francuskiej, przy czym niemały wpływ mają też elementy śródziemnomorskie. Wszyscy są jednak zgodni, że jest to jedna z najpikantniejszych kuchni na świecie. Jej podstawą jest harissa będąca pastą złożoną z ostrych papryczek, czosnku, kminku, kolendry i oliwy. Używa się ją do sosów i duszonych potraw oraz jako przekąskę podawaną z chlebem. Generalnie w tunezyjskich potrawach dominuje kolor czerwony pochodzący z papryk i pomidorów. Podstawowym daniem jest kuskus, którego głównym składnikiem jest właśnie pszenna kaszka o tej samej nazwie. Kuskus podaje się pod różnymi postaciami, może być warzywny, mięsny – z jagnięciną, baraniną lub kurczakiem, albo na słodko. Bazę większości potraw stanowi mięso. Najbardziej na zimowe dni, ze względu na niższe temperatury, nadaje się pikantna zupa o nazwie Szorba bil Ddżedż. Nazwa pochodzi od składnika zupy – szorby będącej tunezyjskim makaronem. Za deser służą najczęściej soczyste owoce, które w Tunezji są dość tanie i łatwo dostępne w wielu odmianach. Przekąską deserową mogą też być malutkie, ale bardzo słodkie ciasteczka. Makhroud są robione z grysiku i daktyli. Często spotykanym, równie słodkim ciastem jest baklava przekładana siekanymi orzechami i miodem. Specjalnością południowej Tunezji jest corne de gazelle - róg gazeli kryjący w swoim wnętrzu siekane orzechy w miodzie. Wśród napojów podawanych po posiłku wyróżniamy: miętową herbatę, kawę po turecku lub z dodatkiem kardamonu - kawę po arabsku. Tunezyjczycy generalnie uwielbiają kawę parzoną na różne sposoby. Z kolei do herbaty miętowej dodaje się często nie tylko gałązkę mięty, ale również orzeszki piniowe. W Tunezji znajdziemy również alkohole o ciekawym smaku. Boukha jest to biała wódka figowa. Thibarine bardziej zasmakuje pewnie paniom lubującym się w likierach, tym razem mogą zakosztować smaku daktylowego. Nie mniej szlachetne są wina tunezyjskie. Jeśli chcemy przekąsić danie typu fast food to powinniśmy zamówić tzw. brik. Jest to pieróg zrobiony z bardzo cienkiego ciasta nadziany zazwyczaj farszem z tłuczonych ziemniaków, tuńczyka, cebuli, natki pietruszki i surowego jajka. Taki pieróg jest smażony w głębokim tłuszczu. Szybką przekąską są też połówki bagietki z nadzieniem nazywane casse-croute. Smakosze serów i jogurtów nie będą mieli na co narzekać, ponieważ w Tunezji znajdą ich szeroki asortyment.

 

Copyright © klubwloczykij.pl, designed by Alpha Studio